20 april, 2024
Okategoriserade

TCA-behandling på Medaskin

Idag har jag alltså varit på en testbehandling på Medaskin, där jag på en mindre yta fått testa TCA-syra. Jag har ju både pigmentfläckar, akne och akneärr – men ändå en väldigt bra hud nånstans där under.

MedAskin drivs av en legitimerad sjuksköterska, Anita Lindström. Hon samarbetar också med Dr Pär Danielsson som är en välkänd och erfaren plastikkirurg vid privatkliniken Plastikhuset i Linköping som också är den läkare som utför Botox-behandlingar etc åt Medaskins kunder.

Tidigare behandlingar jag gått på som kallats för Kemisk Peeling har inte alls varit lika starka, dvs milk peeling och aha-syrebehandlingar. De har väl gått ner en bit i huden, men inte alls den effekt som denna behandling, med TCA-syra, kommer ha. Den får inte utföras av andra än sjukpersonal och alltså inte av en hudterapeut. Och ja, det är Samantha-effekten jag vill åt, den där huden i princip frostas och flagar av längre ner i hudlagret.

TCA Syra

Vad är TCA?
TCA (triklorättiksyra) är en syra som använts länge inom medicin och hudvård för kemisk peeling. TCA används i olika koncentrationer för att ge olika djupa peelingeffekter. TCA orsakar en kraftig avflagning av huden och ger ett djupare resultat än AHA/BHA peeling. Vi arbetar med en 15% tca-syra från Mene&Moy, som är en medelstark peel.

Vilka problem kan behandlas med TCA?
Passar åldrad solskadad hud med pigmentsfläckar, förstorade porer, hyperpigmentering, oelastisk hud, fina linjer, grå, tjock hud, akneärr m.m.

Hur fungerar TCA?
TCA-syran ger en lätt, ytlig frätskada på huden som gör att den flagnar av under ca 7-10 dagar. Den solskadade, rynkiga, hyperpigmenterade eller ojämna huden avlägsnas därmed och en friskare och jämnare hud kommer fram. Celldelningen och kollagenproduktionen stimuleras och huden stramas upp och blir jämnare i både färg och struktur.

Hur många behandlingar behöver jag?
TCA ger en omedelbar effekt men ger även långsiktigt resultat om den kombineras med effektiva hemvårdsprodukter. 1-3 TCA-peeling under vinterhalvåret och hemvårdssprodukter innehållande AHA/BHA brukar ge det önskade resultatet.

Hur lång återhämtning krävs efter behandlingen?
Detta är mediumdjup kemisk peeling som ger en mer eller mindre kraftig avflagning av huden. Man får sminka huden direkt efter behandlingen och återgå till sina dagliga rutiner. Huden kan dock vara rejält röd och svullen. På den tredje dagen börjar avflagningsprocessen som vanligtvis fortsätter i ca en vecka. Smink kan appliceras men de flesta väljer att planera in TCA-peelingen i en period då man inte behöver vara social. Obs, det är mycket viktigt med solskyddsfaktor efter behandlingen och rätt eftervårdsprodukter vilket du kommer att bli rekommenderad.

Vad kan jag förvänta mig efter behandlingen?

En ny hud har skalats fram och resultatet brukar vara en jämnare, slätare hud med fräschare lyster än innan. Hyperpigmenteringar kan ha bleknat, rynkor slätats ut och porerna dragits ihop. Resultatet varierar från individ till individ beroende på hudens förutsättningar.

Denna behandling kostar ungefär 900 kr (ca 2000 kr i Stockholm). MedAskin ligger på Skolgatan i Norrköping.

7 tankar på “TCA-behandling på Medaskin

  1. Spännande! Jag hoppas du vågar bjuda på lite före, under och efterbilder :) Skulle gärna ha gjort en sådan själv om jag hade behövt det men för tillfället klarar jag mig med lättare syrapeelingar.

  2. Ooh, vad glad jag blev att du skriver om det här, har funderat på det själv och spanat på just MedAskin, både när jag gått förbi och på hemsidan. Har en hel del problem med acne och framförallt de ärr som envisas med att bli kvar efter varenda finne. Är jättespänd på hur de blir sen. Är 900 vad du betalade för testbehandlingen eller en ”hel” behandling? Eftervårdsprodukter, är de Mene&Moy? ”Måste” man ha många av produkterna till efterbehandlinge? De är ju ganska dyra.

    Hoppas att du blir nöjd med slutresultatet och ser fram emot att se bilder :)

  3. Towe: Konsultationen som jag var på idag var helt gratis, och då testade hon alltså syran på nästan hela kinden. Så det är ju superduperbra! Du kan alltså testa om något händer alls eller om du kanske får en dålig reaktion.

    1 behandling kostar 900 kr, en hel behandling alltså i 45 minuter eller så. Efterbehandlingen kollade jag inte, det får jag återkomma nästa vecka om.

    Jag hoppas verkligen jag blir av med mina ärr, och finnar! Gah! Bilder kommer!

    Veronica: Det svider lite faktiskt just nu. Stramar och är lite lite varmt. Får se vad som hänt till i morgon. Obehagligt är det inte, men det var ju inte hela ansiktet heller!

Kommentarer är stängda.