28 mars, 2024

Veckans hus: blindfönster

Veckans utmaning på Veckans Hus handlar om blindfönster, dvs rutor i putsen på ett hus som markerar ett fönster. Det kan vara ett igenmurat gammalt fönster, eller enbart en symmetrisk detalj för att skapa harmoni i arkitekturen. På bilden nedan ser ni blindfönster som är målade så de ser ut som riktiga fönster.

image
Titta, Ankarslut också!

Mitt exempel på blindfönster kommer från Löfstad Slott, beläget på en höjd nära E4:an mellan Norrköping och Linköping, 9 km sydväst om Norrköping. Slottet ägs av Riddarhuset och inventarierna av Östergötlands länsmuseum och visas för allmänheten som museum under sommarsäsongen. Slottet uppfördes 1630-1660 med flera renoveringar och ombyggnationer under åren sedan dess. Den nuvarande inredningen står bevarat så som det såg ut då sen sista ägarinnan Emelie Piper avled 1926.

image

image

image

image

Läs mer om Löfstad Slott här på Wikipedia och här på deras officiella sida. Det sägs också spöka på Löfstad, bla finns det en blodfläck som inte går att tvätta bort… Läs mer om det här!

Jag ber om ursäkt för att bilderna är så dåliga, jag tog dem med min HTC Desire HD och vädret var inte det bästa idag.

6 tankar på “Veckans hus: blindfönster

  1. Där slog du två flugor i en smäll, både ankarslut och riktiga blindfönster. Bra information i texten också.
    Här i Veckans hus är inte bildkvaliteten det viktiga utan det som visas – dina bilder duger gott.
    Bra jobbat !

    1. Tack, vad skönt att det duger! =) Det var så skönt att åka iväg på en avstickare så där, åkte till Ekenäs också faktiskt men kom inte lika nära det slottet.

  2. vad många och fina blindfönster! det är så finurligt när dom är målade likt befintliga! Jag har vart i det slottet när jag bodde en period i Norrköping, kul att se!

Kommentarer är stängda.