19 april, 2024

Steve Jobs – en biografi av Walter Isaacson

Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Jag är ingen Apple-människa. Min första dator var en pc med Windows 3.11 och sedan har jag fortsatt med pc och Windows, just nu Windows 7. Jag har aldrig attraherats av Apple och Macintosh eller känt ett behov av en iPhone eller ens en iPad. Jag har heller aldrig förstått fascinationen av Steve Jobs.

Förrän nu.

Jag har läst Steve Jobs – en biografi av Walter Isaacson, en bok på sisådär 640 sidor som tog en halv evighet att läsa. En del böcker läser man ju snabbt som fan, andra vill man reflektera över och förstå vad det står. Den här biografin av Steve Jobs är skriven tillsammans med honom kan man säga, den består av intervjuer och inside-glimtar, inte ett utifrånperspektiv baserad på pressklipp eller rykten. Den är därför väldigt äkta och ärlig, vilket Steve själv trodde innebar att han inte skulle tycka om boken.

Men den bjuder på otroliga mängder fakta och anekdoter, från när Apple startade i slutet på 70-talet och  utvecklade den första skrivbordsdatorn – jämfört med de datorer som upptog flera rum innan dess. De var först med det grafiska användargränssnittet och med att integrera skärm och dator. Sedan följde en period utan Steve där Apple spretade åt alla möjliga håll innan han kom tillbaka runt 1997 och renodlade hela utvecklingen. 4 produkter, 2 för affärsmarknaden och 2 för privat bruk. 2 olika laptops och 2 olika stationära datorer. Innan dess fanns det en hel uppsjö med olika varianter. Sedan kom som ni kanske minns den där lilla blå datorn som hette iMac som såg ut som en rund gubbe, därefter iPod, iPhone och iPad samt en massa olika tjänster som iTunes, iBooks och molntjänster.

Jag måste säga att jag läste med stigande fascination. Jag förstår hypen bakom Apple och varför deras produkter attraherar så många människor. Däremot tycker jag nog fortfarande bättre om PC. Jag är inget fan av integrerade system utan föredrar Androids och Windows.

Men denna bok är ett måste om du gillar biografier och vill veta mer om denna stora företagsledare som dog förra året. Jag önskar jag kunde driva mitt företag på samma sätt…

Betyg: 4 av 5 | Genre:. Biografi | ISBN: 9789100127084 | Sidor: 666

Steve Jobs, iKonen

Den egensinnige kreatören, den maniske perfektionisten. Vi känner honom som den store uppfinnaren, den som revolutionerat vårt sätt att umgås och förhålla oss till världen och totalt förändrat vårt vardagsliv. Men vem var han? Och hur kom han att bli till den ikon han är idag? Vilka var hans drivkrafter? Vilka tankar och människor påverkade honom, stöttade honom, bjöd honom motstånd?

För första gången har Steve Jobs berättat om sitt liv och sitt arbete. Under flera års tid och i över fyrtio intervjuer har Steve Jobs berättat öppenhjärtigt för vetenskapshistorikern Walter Isaacson om sin uppväxt, sitt privatliv och sin karriär.

Han hade inga skäl att dölja någonting. Han berättade allt.

Det här är historien om en man som mer än någon annan personifierar vår tid, en symbol för den mänskliga kreativiteten och ett synsätt där form och innehåll är lika viktiga.

Steve Jobs har, med sitt driv och sin ständiga jakt på perfektion, totalt revolutionerat vår värld och vårt sätt att leva. Han släppte in datorn i hemmet, gav den tecknade filmen en renässans, stöpte i ett enda slag om musikindustrin med sin iPod och med iPhonen förvandlade han telefonen till ett oumbärligt vardagsredskap — och en väldigt kul leksak. Samtidigt.

4 tankar på “Steve Jobs – en biografi av Walter Isaacson

      1. @Karin svarar, Jag gillar surfplattor, de är så praktiska. Men just ipad är ingen hit eftersom de dissar flash. Det finns så otroligt mycket man inte kan göra när man inte kan använda flash. Så kan man bara göra en sak i taget på ipad. Dvs man kan bara vara på msn, man kan inte chatta på msn samtidigt som man surfar. Man kan inte lyssna på Spotify medan man surfar. Sådana saker, och det är högst irro.

Kommentarer är stängda.