24 april, 2024

Den svarta opalen av Tamara McKinley

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Mer historiska romaner! Denna gång placerad i Australien under sekelskiftet, där opalerna var vad som lockade ut till ödemarkerna.

Den svarta opalen av Tamara McKinley handlar om Miriam som levt ett långt liv i bushen på ranchen Bellbird. Hon har blivit en framgångsrik uppfödare av galopphästar men närmar sig nu livets slut. Cancern håller på att äta upp henne. Men berättelsen börjar mycket tidigare än där, under slutet av 1800-talet på Irland. Vi får ta del av hennes historia genom en serie tillbakablickar när hon berättar för den unga Jake Connor om vad hon har upptäckt.

Den fattiga irländska flickan Maureen förälskar sig i högreståndsengelsmannen Henry. Maureen blir med barn och när detta upptäcks förskjuts hon ur sin familj och misshandlas svårt av sina jämnåriga kamrater i byn. De får fly Irland och hamnar till slut på en båt som tar dem till Australien. Precis när det är dags att stiga av i Brisbane får Maureen värkar och födselsen av Miriam slutar inte riktigt som tänkt.

Men jag ska inte förstöra hela boken för er, om du nu tex lånar den på biblioteket. Den är lite spännande, lite kärlek och vardaglig besvär. Men nog är den ändå värd att läsa om man kommer över den och har snöat in på denna genre som jag gjort!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Historiska romaner | ISBN: 9789137122915 | Sidor: 298

Miriam Strong är härskarinna på den stora egendomen Bellbird Station, där man föder upp hästar. Hon är allvarligt sjuk och har bara en kort tid kvar att leva. När hon går igenom familjens gamla papper hittar hon en speldosa, ett fynd som ger henne en förklaring till vad som egentligen hände när hennes far försvann spårlöst i en gruvort. Hon tillkallar en advokat från Brisbane, den stilige unge Jake Conner, och för honom berättar hon sin familjs dramatiska öde från 1800-talets Irland till nutida Australien – en historia fylld av invecklade och trassliga relationer.

Tamara McKinley har fått en stor publik med sina tre tidigare romaner Matildas sista vals, Jakaranda och Stormblomma. Skickligt skildrar hon Australiens vildmark där romanfigurerna spränger fram till häst över de oändliga vidderna och allt ångar av hetta under den romantiska stjärnhimlen. Sorger och besvikelser, spänning, passion och stormande lycka – allt finns med i dessa oavbrutet fängslande romaner.

4 tankar på “Den svarta opalen av Tamara McKinley

      1. @Karin svarar, ja gör det, dem är bra. flera år sen jag läste dem nu, men som jag minns det var ”Matildas sista vals” bäst. =)

Kommentarer är stängda.