19 april, 2024

Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare av Hannes Råstam

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Jag tror inte det finns någon i detta land som inte vet vem Thomas Quick är. Alla har hört talas om honom och läste säkerligen varenda artikel som Aftonbladet och Expressen publicerade på 90-talet om hans erkännanden och domar. Det ska erkännas att jag var riktigt intresserad och tyckte att Thomas måste vara en riktig galning ala Jeffrey Dahmer eller ja, Dr Hannibal Lecter från När Lammen Tystnar. Och visst ansåg jag att han var skyldig!

Den här boken, Fallet Thomas Quick : att skapa en seriemördare av Hannes Råstam, vänder helt på allting! Jag önskar att Anders hade räknat antalet gånger jag sade ”Herregud” när jag läste den här boken, det var åtskilliga gånger per kapitel. För den här boken är helt sanslös. Ja inte boken i sig, den är fantastiskt researchad, skriven och upplagd – förlusten av Hannes Råstam är enorm för Sverige och den grävande journalistiken. Nej, den är sanslös över hur lätt det verkar ha varit att ta på sig mord efter mord utan att en kritisk hållning. Thomas har utfört våldsdåd och är pedofil och blv satt på rättspsykiatrisk vård på Säter efter ett misslyckat bankrån. Där upptäckte han att han inte fick någon uppmärksamhet alls, han var mycket intresserad av objektterapi, en form av psykoterapi som bygger på förträngda minnen. På Säter finns det en psykolog som är mycket välrenommerad inom detta och Thomas vill gå hos henne.

Det börjar med att han börjar minnas hur hans pappa förgrep sig på honom och hur hans mamma försökte döda honom. Därefter hintar han under en frigång att han kanske gjort något riktigt grovt, han har mördat en pojke. Polisen Seppo Penttinen åker till Säter och genom lock och pock lyckas han reda ut vilken pojke som åsyfta. Så här går det till vid varje erkännande, Thomas har läst i en tidning om en försvunnen pojke eller flicka, eller någon som mördats som fortfarande är olöst. Han har sedan berättat att han mördat och gett detaljer som finns i artikeln för att få polisen intresserad. Det som sedan fått mig att säga Herregud är när han gett helt felaktiga uppgifter men som sedan till slut blir riktiga – tack vare att Seppo ger honom olika ledade frågor. Det Hannes upptäckte var att samtliga förhör började med en helt okunnig Thomas som matades med uppgifter från pressen och genom ledade frågor för att slutligen berätta en i stora delar överensstämmande delar av vad som hänt offren. Han fälldes för 8 mord, trots att en del av dem begicks då han hade alibi eller inte gett mer än någon rätt uppgift.

Hannes upptäckte också hur drogad han var vid tillfället för vallningarna och att de filmer som visades för rätten var hårt klippta för att visa att Thomas pekade ut korrekta platsen – när han egentligen bara viftade med ett finger och sedan fick hintar av polisen.

Som sagt, helt sjukt att detta kan hända i Sverige! Det känns som om det är så uppenbart, att vem som helst borde ha fattat att allting var en bluff. Flera poliser gjorde det också, men då blev de avpolletterade av Christer van der Kwast. Denna grupp män – Seppo Penttinen, Christer van der Kwast, Claes Borgström (som var Thomas försvarsadvokat men som inte brydde sig om att motbevisa någonting av det som lades fram!), journalisten Gubb Jan Stigsson samt terapeuten Birgitta Ståhle – var en tajt grupp som alla arbetade för att se till att Thomas blev den första svenska seriemördaren. Ni har väl inte missat mediestormen som nu rasar i tidningarna, med gruppen ovan samt Göran Lambertz. Det känns så otroligt konstigt att de inte ser sanningen och att de fortsätter påstå att Thomas mördat alla dessa personer.

Alltså, läs den här boken! Otroligt bra skriven och så skrämmande att detta kan hända! LÄS DEN!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Grävande journalistik | ISBN: 9789170376047 | Sidor: 403

Åtta morddomar. Plus tjugofem erkännanden som aldrig ledde till åtal.

Så såg det ut, fallet Thomas Quick. Och det är väl få som inte minns mediernas bild av Quick, eller Sätermannen. En värre mördare, till och med kannibal, hade aldrig detta lilla land skådat.

Våren 2008 reser journalisten Hannes Råstam till Säters sjukhus för sitt första besök hos Sveriges värste seriemördare. Det blir ett omvälvande möte som kom att få oanade konsekvenser för dem båda.

Råstam vänder på varje papper i utredningen, granskar förhören och går igenom Sture Bergwalls, som är Thomas Quicks egentliga namn, egna berättelser. Han läser domarna och ser rekonstruktioner på video. Han får också tillgång till mängder av tidigare okänt material journalerna på Säters sjukhus, polismäns dagböcker och undangömda polisrapporter. Ett tvivel börjar växa fram hos honom. Genom att tålmodigt lägga pussel nystar Hannes Råstam upp berättelsen om hur Sveriges värste seriemördare skapades.

Fallet Thomas Quick är en sann thriller om ett märkligt människoöde och ett tragiskt rättsfall. Steg för steg blottläggs hur Thomas Quick förvandlades till seriemördare och hur domstolarna kunde döma honom för åtta mord han inte begått.

Samtidigt går de verkliga mördarna fria.

Fallet Thomas Quick är en rasande uppgörelse med det svenska rättsväsendet. Med förord av Leif GW Persson och efterord av Mattias Göransson.