29 mars, 2024

Tusenskönor av Kristina Ohlsson

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Det här kan vara den sämsta av de tre jag hittills läst av Kristina Ohlsson. Tusenskönor av Kristina Ohlsson är den andra boken, jag har tidigare recenserat den första, Askungar samt den tredje i serien, Änglavakter. Änglavakter gav jag en femma i betyg, den fångade mig fullständigt. Det kan ju vara så när man hittat sitt språk och form.

Den här däremot är rörig, förvirrande och en historia som inte riktigt fångar mig. Det är ett försök tror jag att skildra och belysa människosmugglingen från mellanöstern till Sverige och hur den förvandlas till ett kommersiellt utnyttjande, men tappas bort på vägen till att bli ännu en historia om hämnd inom familjen.

För detta är i grund och botten en familj, en prästfamilj med två döttrar som också gömmer flyktingar i sin källare i sommarhuset. Men så våldtas den ena dottern och allt ställs på ända i familjen. Så hittas prästen och hans fru, Jakob och Mirja Dahlin, mördade. Eller snarare, mord och självmord som det antas vara då de hittar självmordsbrev och inga spår på platsen. Det uppdagas också att den ena dottern, Karolina, dött i en överdos och att den andra dottern, Johanna, identifierat henne på sjukhuset. Samtidigt har Fredrika, nu gravid med Spencer och sina egna relationsproblem, ett annat fall med en utländsk man som blivit påkörd och dödad. Hur hänger hans fall i hop med de andras?

Vi får också följa en av döttrarnas resa i Thailand, där hon försöker få reda på hur människosmugglarna arbetar. Men någon på hemmaplan vill inte att hon ska få reda på detta och försöker stoppa hennes resa hem till Sverige.

Som sagt, själva människosmugglingen tappas bort och blir en parantes i historien. Den kändes seg och svår att ta sig igenom, intresset höll sig inte på topp boken igenom men blev lite spännande mot slutet åtminstone. Inte lika bra som sin efterföljare tyvärr. Nu ska jag bara läsa nummer 4 också så får vi se vad som händer framöver!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789186675165 | Sidor: 399

Ett äldre prästpar hittas skjutna i sin lägenhet vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Ett avskedsbrev förklarar att han inte kunde fortsätta leva efter att hans dotter begått självmord.

Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. Och att han tiger om deras uppgörelse.

I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.

Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an dubbelmordet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför någonting långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga samman utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger.