23 april, 2024

De sju dödssynderna: Vällust

Godmorgon och välkommen till syndens näste!

Idag är det onsdag men också påskveckans Dymmelonsdag. När jag var barn var det dagen då vi satte lappar på folks ryggar, var det en tradition även i resten av landet?

Enligt den kristna traditionen är dymmelonsdagen dagen då Judas förrådde Jesus. Dymmel är ordet för stumma, vilket syftar på att man under medeltiden ersatte klockringningen med dova slag av en träkläpp – dymmel. Den traditionen försvann i Sverige under reformationen. Det fanns många andra begränsningar: samtal skulle föras viskande, elden i spisen skulle släckas och spjällen stängas före solnedgången. Tanken var att hindra häxorna från att ta sig in genom skorstenen och stjäla kvastar, brödspadar och kaffepannor för färden till Blåkulla.

Men dagens synd är Vällust:

Vällust är sinnlig njutning, till exempel sexuell, men även annan. Enligt katolska kyrkans tradition betraktas ett liv i omättligt sökande efter vällust (lat. luxuria) som en dödssynd.

Om man hänger sig åt denna dödssynd skulle man i helvetet bli insmord i eld och svavel. Den av de sju dygderna som är motsatsen till vällust är kyskhet.

Motsatsen till vällust är avhållssamhet, något jag själv anser är en alltför enkel lösning på väldigt stora problem. Katolicismen anser att information om sex och lust skapar ett översexualiserat samhälle vilket leder till sexuellt överförbara sjukdomar och tonårsgraviditetet. Vilken normal människa som helst fattar dock att det är precis tvärtom. Kunskap ger makt, inte bara över samhället utan över sin egen kropp. Om jag inte visste att man blir gravid vid oskyddat sex skulle jag då inte utsätta mig för det då?

Vällust är ingen synd, livet är för kort för att inte njutas!

Dagens färg är Blå! Sminka och njut och fyll sedan i formuläret nedan!

2 tankar på “De sju dödssynderna: Vällust

Kommentarer är stängda.