23 april, 2024
Okategoriserade

Unga tjejer – använd solskydd!

Nu ska ni få se hur det ser ut då man inte använder solskydd i solen utan inbillar sig att smink är tillräckligt!


Jag har länge gått omkring och trott att foundation enbart räcker för att skydda huden (läs: blir inte brun) men har med tiden lärt mig att smink snarare skadar huden. Ordentligt. Parfym och smink orsakar pigmentfläckar, och tro mig tjejen – det vill du INTE ha! Det krävs att du använder underlagskräm och foundation med SPF för att skydda huden tillräckligt.

Pigmentfläckar

  • Ojämna mörka (hyper) eller vita (hypopigmenteringar) fläckar utspridda i ansiktet eller på kroppen
  • Kan vara hormonellt betingade eller komma från kombination av sol och medicinering, kosmetika, parfym osv.
  • Hormonell pigmentering syns som ”mustasch” på överläppen (melasma) eller som kartmönster över hela/delar av ansiktet (chloasma).

Solskadad hy

  • Grövre hy (läderartad) ytliga kärl
  • Ojämn pigmentering
  • Mer oelastisk hy
  • Kan vara torrare i hyn
  • Synliga rynkor/linjer.

Läser man det ovan kan man tycka att jag verkligen bett stenhårt om att få dessa vackra fläckar som nu pryder mitt ansikte. Jag har käkat p-piller sedan 18-årsåldern, alltid sminkat mig och jag börjar helt klart åldras *suck* Se bilderna ovan, den till vänster är helt utan smink. Så snygg är jag alltså utan någon försköning (inga stora inflammerade finnar nu iaf!). Pigmentfläckarna ser du främst i pannan och på överläppen. Bilder till höger är sedan med ett lager Clinique Almost Powder Foundation. Ni ser ju att huden i sig ser väldigt fin ut, men att fläckarna lyser igenom. Här krävs helt klart lite concealer också – men tyvärr blir effekten ofta att jag ser smutsig ut.

Nå, pannan kan jag ju dölja med håret iaf, det är värre med överläppen. Japp, det kommer fixas, universum hör mig! :D

7 tankar på “Unga tjejer – använd solskydd!

  1. Bra inlägg och modigt att dela med dig av dina egna solskador. Ja det förvånar mig att folk fortfarande inte har förstått faran med solens strålar, det är nog bara vi känsliga som ser skadorna direkt som skyddar oss tillräckligt. Men även det är ju ingen garanti tyvärr.
    .-= » Tinas senaste inlägg: Bloggledig Söndag! =-.

  2. Tina: Tråkigt bara att man inte fattar faran innan det är försent! Och tack så mycket, varför skämmas av mina misstag? :D

  3. ge fan i p-pillrena :p

    Nej, men det enda jag ser är fläcken i pannan, och den skulle jag inte ens bry mig om om jag mötte dig på stan. Men att ha den själv förstår jag måste vara jobbigt :/

    Jag är sån som… inte direkt skiter i solskydd, det är bara det att jag inte tänker på det. Satt hos en brukare på inskolning för tre veckor sedan, medan han sov satt jag och hans assistent på altanen och njöt av sommaren. Gick omkring med uppkavlade byxben (äger inga shorts), uppkavlade t-shirt ärmar och utan sockar. Brände mig som fan på vänster axel, tycker ju som att jag borde ha lärt mig känna igen den första värmande känslan att det är dags att dra ner ärmen och skydda, men icke. Nu har det läkt efter två veckors flagning och blåsbildning, men huden är fortfarande skrovlig.

    meh.

    Tar med mig solskydd på bröllopsresan i alla fall, solskydd som jag haft sedan 2006 men som sällan använts, lol :p Nu ska det BANNE mig användas.
    .-= » Elenas senaste inlägg: Hi ho, let’s go! =-.

  4. Elena: Syns rätt bra på överläppen också. Trist att du brände dig så illa! Det där kommer du nog alltid ha men av.
    Men grattis till stundande giftermål!! :D

  5. Elena: Solskyddscrémer tappar i effekt med tiden, så du ska nog slänga din tre år gamla flaska och köpa en ny :)
    Karin, det är så bra att du visar hur huden kan bli av solning ifall den är känslig! Jag borde ha tagit några bilder av min hud innan IPL-behandlingarna, för de som såg mina solskador när de var som värst ville mest av allt bosätta sig i en nedlagd gruva och aldrig mer exponera sig för sol ;) Värt att komma ihåg är att man bara kan gardera sig mot solskador genom att sola mycket korta stunder åt gången, för solcrémerna begränsar bara strålarnas effekt och är alltså ingen fullständig garanti mot skador på huden.

  6. Moonstruck: Tack för tipsen! :D Min hud är tydligen känslig i ansiktet, samt att jag är dålig på att smörja mig i ansiktet när jag aktivt solar. Det är lite klantigt.

    Ska bli intressant att se i vinter sen om man ser någon skillnad!

Kommentarer är stängda.