25 april, 2024
Okategoriserade

Karins företagslärdomar: Del 1 – Kom på en idé

Jag startade Nailmail i november 2008 och jag har verkligen lärt mig mycket av det. Här kommer därför del 1 i min företagarskola!

Del 1 – Kom på en idé

Sugen på att starta ett eget företag? Bra idé! Är du arbetslös eller har en massa idéer är det bland det roligaste man kan göra med sin tid! Men det finns en massa att tänka på innan det blir en bärande verklighet som kan försörja dig. Att vara egen företagare är oerhört givande men också oerhört krävande. Har du inte ett inre driv är det kanske inget för dig. Att vara entreprenör kräver dock ingen speciell personlighet, utan det finns hos alla. Tyvärr är det många som förlorar sin entreprenöriella förmåga vid barnsben mycket pga skolan (UF är en helt underbar idé, men jag hade förmodligen själv hatat det! ;-)). Det krävs inte heller en massa pengar eller startkapital. Det finns så mycket myter kring nyföretagande, jag får tex fortfarande höra att jag måste hitta ett fast, ”riktigt” jobb. Att vara egenföretagare är visst bara en hobby.

Men det första du ska göra när du vill starta ett företag är att fundera på vad du vill göra! Hitta en affärsidé är bland det svåraste som finns eftersom så oerhört mycket hänger på rätt idé. I mitt fall med Nailmail var det mitt alldeles egna behov av nagellack som skapade min idé. Jag har varit arbetslös eller tjänat dåligt länge och det var väldigt sällan jag köpte nagellack. Lack var mer lyx jämfört med annat smink som foundation eller mascara. Visst hade jag lack hemma, men det var billiga lack i begränsat antal färger som inte direkt tillfredsställde några fantasier.

Så efter vår inflyttningsfest i början av oktober – ni vet, jag var trött och lite halvbakis – ville jag lacka om naglarna och lackade (*fniss*) ur på att jag inte hade nåt att välja på! Och det var då en riktig fet liljeholmens tändes! Jag gick tillbaka till vardagsrummet och sa till Anders:

– ”Hurdu, jag kom på en skitbra affärsidé! Prenumerationstjänst av nagellack!”

Det var bara att googla på det och se om det redan fanns. Så som ni märker gäller det att först hitta på en idé för att därefter arbeta fram alla detaljer. Du måste hitta en idé som fungerar för dig, vare sig du vill sälja något eller kanske erbjuda någon typ av service. Om du inte är passionerad av din egen affärsidé är det absolut inget ska du satsa på. Startar du ett företag måste du vara beredd på mycket arbete för lite pengar i början och du kan inte heller ge upp förrän efter ett par år.

Var inte rädd att diskutera med andra! Jag hade en del mailkontakt med Sminkan eftersom hon skrev mycket om lack då och även om hon inte fick så mycket detaljer var det hon som kom med det första utlåtandet om tjänsten. Naturligvis var det annars Anders jag bollade mest med, både utifrån entreprenörskapet och företagsekonomibitarna. Mamma och jag diskuterade en massa praktiskt och jag och Sanna försökte komma på hur det skulle fungera. Så släpp in andra i ditt tankearbete, det är jätteviktigt! För ju mer du berättar om din idé, desto fler hål och styrkor upptäcker du.

Så det var alltså steg 1 i min företagarskola för nybörjare!

Sammanfattning:

  • Kom på en idé, helst utifrån ett eget behov eller passion. Annars riskerar du att tröttna snabbt!
  • Ta reda på dina egna förutsättningar och omvärldens behov av din tjänst innan du går vidare.
  • Bolla med någon!
  • Ge inte upp!

4 tankar på “Karins företagslärdomar: Del 1 – Kom på en idé

  1. Jag har en idé, men den är inte speciellt unik, det är mer att förverkliga en dröm.
    Jag vill utbilda mig till nagelterapeut och jobba som det, i egen salong eller hyra in mig hos någon.
    Egentligen tycker jag det verkar vattentätt och inte så mycket att fundera över när det gäller själva idén, men kan man verkligen kalla det för en företagsidé? Jag måste ju egentligen starta ett företag för att kunna bli terapeut :=
    .-= » Saintbellas senaste inlägg: Exclusively for my foreign readers. =-.

  2. Saintbella: Först måste du skaffa dig en utbildning, oavsett vilket. Kolla runt var de finns och vad de kostar och om du kan få någon hjälp av AMS eller om du måste ta banklån eller CSN. Är det din dröm ska du förverkliga den, så är det bara!!

    När du sedan är utbildad, skaffa dig erfarenhet! Se till att få ett jobb eller praktik på en salong där du får göra många olika saker. Du kan säkert få ett jobb på en salong, du behöver nog inte starta ett företag. Men måste du är enskild firma enklast. När du jobbat där ett tag är det dags! Starta din egen salong och njut av känslan av att ha jobbat länge och hårt och lyckats! :D

  3. Bra inlägg ! Härligt att du nu kan inspirera andra och samtidigt dela med dig av all kunskap du fått det senaste halvåret. Tänk vad mycket du lärt dig och hur mycket du har åstadkommit och det sååå snabbt !
    Du är ju helt otroligt, var skall det sluta?

Kommentarer är stängda.